Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

5 реални ползи от каране на стационарното колело

5 реални ползи от каране на стационарното колело

Колоезденето отдавна е известно като едно от най-добрите упражнения за сърце. Освен това, Харвардският университет посочва, че колоездене със средна скорост от около 20км/ч. ще изгори приблизително 290 калории за половин час, а ако скоростта се увеличи с 10 км/ч., изгорените калории се увеличават до близо 380 за един час.

Сравнено с други упражнения, които са насочени към подобряване на сърдечно-съдовото здраве, колоезденето на стационарното колело е много по-добро за ставите, натоварвайки ги много по-малко и в същото време засилва подвижността им и укрепва коленете ви.

В статията сме разгледали 5 реални ползи, които носи карането на велоергометър в залата или у дома.

  • Идеалното кардио упражнение

Стационарното колоездене е перфектен начин за подобряване сърдечното здраве. Редовното практикуване ще повлияе благоприятно на цялостното състояние на сърцето, ще засили цялостната ви телесна енергия, поддържайки ви здрав и свеж. Докато заздравявате сърцето, белите дробове и мускулите си, също така горите калории  и телесна мазнина по един много приятен и полезен начин. Други ползи също така са намален риск от диабет, подобрен сън и добре функционираща имунна система.

  • Холестерол

Въпреки лошата си слава, нормалните количества холестерол са от основно значение за общото здраве, но когато тези количества са извън нормите, се повишава рискът от развиване на сърдечно-съдови заболявания. Стационарният велосипед, освен че намалява количествата на лош LDL холестерол, предполага натрупването на добър LDH холестерол в кръвта.

  • Бели дробове

Стационарното колоездене също е известно като много добър начин за тренирането и развиването на белите дробове, като се подобрява тяхната степен на вентилация и цялостна ефективност на работа. Подобно на други кардио упражнения, въртенето на педалите ще ускори  дишането ви, ще го направи по-дълбоко и ще намали риска от развиване на рак на белите дробове. Колоезденето увеличава нивата кислород, които достигат до белите дробове и така кислородът се разпределя много по-ефикасно, за да може да стигне по кръвта до нужните места в тялото.

  • Сърдечно здраве

Въпреки, че при нормални условия, сърцето изпомпва около 4 литра кръв всяка минута. При подобен режим на тренировка като стационарно колоездене, това количество се увеличава до 20 литра.  Обикновено, мускулите в тялото ви се нуждаят от нужното количество кръв. За да им се осигури енергия и за да могат да работят правилно.  Карането на колело по естествен начин засилва състоянието на сърцето, подобрява работата му и чувствително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • Стареене

При тренировка с велоергометър, кожата получава повишени нива  на кръв. Които от своя страна способстват за намаляването на количествата топлина в тялото. Докато кожата изпълнява ролята на регулатор на телесната температура, редовното практикуване. Ще подобри цялостната способност за контрол на излишната температура и така ще се намали значително процесът на стареене. Кожата ще е в значително по-здрав и свеж вид.

Разгледайте най-доброто от стационарното колело тук.

Коментарите са изключени.