Dyson Vassilias
Пловдив, България
21/07/2024

Състав и видове гипсокартон

Състав и видове гипсокартон. Гипсокартонът е строителен материал, който се състои от гипс, от двете страни на който е залепен картон. Прякото му предназначение е той да служи за облицовка на стени, прегради, изравняване на тавани и др.

Гипсокартонът е изобретен в Америка. Първите варианти се появяват през 19 век, когато собственикът на хартиената фабрика Сакет търси нови приложения на хартията и съответно нови пазари. Тук той е първият и изобретява строителна дъска от хартия и гипс. Днешният гипсокартон е изобретен по-късно и отново от американеца Утсман.

Състав и видове гипсокартон

Съставът на гипсокартона включва гипс (около 93%) и хартия (около 6%), останалите 1% от състава са вода, нишесте и повърхностно активно вещество. Поради този състав гипсокартонът е екологично чист материал и се препоръчва за довършване на жилищни помещения.

В продажба има:

1/обикновен гипсокартон (гипсокартон)

2/влагоустойчив гипсокартон

3/огнеупорен гипсокартон

Влагоустойчивият гипсокартон се използва на тези места, които са с висока влажност. Огнеупорният гипсокартон се използва на места с високи температури, например в дома до камината.

Огнеупорният гипсокартон е покрит със състав, който предпазва картона от изгаряне, а влагоустойчивият гипсокартон съдържа вещества, които предотвратяват растежа на гъбичките и разлагането на картона от влага. Но все пак е по-добре да се осигури изпускателна вентилация в стая с висока влажност. И използването в помещение с повишена температура може да доведе до изсъхване на листовете и съответно до намаляване на якостта. Огнеупорните листове са маркирани в червено, а влагоустойчивите са маркирани в синьо.

Работа с гипсокартон

Гипсокартонът обикновено се фиксира или с гипсови мастики (подходящи за стени), или върху рамката с винтове (използвани за стени и тавани). Рамката е прикрепена към основата (стена или таван) и обикновено за рамката се използва дървена греда или метален профил.

За да се придаде извита форма на един лист гипсокартон, той първо се намокря с вода и се огъва както трябва, а след изсъхване листът гипсокартон ще има желаната форма.

Такива свойства на листовете от гипсокартон ви позволяват да реализирате почти всеки дизайн при декорирането на апартамент. Но имайте предвид, че колкото по-сложни са формите, толкова по-трудно е съединяването на краищата на листовете гипсокартон. И обработката на фуги до голяма степен ще зависи от умело направената мазилката. Много по-лесно е да монтирате прави листове, но дори и там много зависи от правилното оформление и монтаж на рамката.

След като инсталирате гипсокартон, трябва да знаете, че не можете да го натоварвате силно. Например, на тавана не трябва да се слага товар, който е повече от 6 кг на 1 квадратен метър. И за да закрепите товара, трябва да използвате разширяващи се пластмасови дюбели.

Размерът на листа от гипсокартон обикновено е:

ширина 1200; 600 mm;

дължина 2000-4000 mm на стъпки от 50 mm;

дебелина 6,5-24,0 мм.

Листовете се отличават и с вида на надлъжния ръб. Използват се различни видове ръбове на листа в зависимост от вида на по-нататъшната обработка на шевовете. Най-често срещаните листове от гипсокартон имат скосени ръбове, което ви позволява да замазвате шевовете без образуване на издатини.

Повече информация за състав и видове гипсокартон можете да откриете на сайта на фирма ЕСТРО.

Коментарите са изключени.