Dyson Vassilias
Пловдив, България
25/05/2024

Сирене халуми – какво представлява

сирене халуми

Сирене халуми – всичко, което трябва да знаем

Сиренето халуми е саламурено сирене, произведено от смес от овче и козе мляко, за разлика от европейската моцарела, има подчертан вкус и е доста солено.

Сиренето халуми може да се пече на скара като някакъв вид свински шишчета и е точно като парче месо, което се запържва, вместо да капе в огъня.

Има доста рецепти как да приготвите сирене халуми. Ето една от тях.

Халуми с мента

Халуми се прави от смес от козе и овче мляко. В промишлените версии често се добавя краве мляко – просто защото нито козите, нито овцете са в състояние да осигурят фабричен мащаб.

А също и мента – може да се разпознае по редките сивкаво-зелени включвания. Добавя фина свежа нотка към сиренето; халуми с мента е най-добре да се консумира отделно или да се добавя към зелени салати. Опитайте.

Халуми стана много популярен през последното десетилетие. Първоначално това сирене беше любим продукт на тези, които пътуваха много из Европа или бяха много запалени по барбекюто и печенето на скара, но сега се превърна в правилния избор за мнозина.

Това се дължи на специалните свойства на това уникално сирене.

Описание на продукта

Халуми е младо саламурено сирене с висока точка на топене, което го прави чудесно за пържене, дълбоко пържене или скара. Халуми не се топи, а се пържи на огън!

Традиционно халуми се прави само от овче и козе мляко. Модерното халуми обикновено се прави от смес от краве, овче и козе мляко. Сиренето има солено млечен вкус.

За да се направи халуми, млякото се загрява над 65°C и се добавя сирище (сирище, част от стомаха на преживни животни). След охлаждане получената млечна маса и суроватка се разделят по естествен път.

След това бъдещото сирене се оставя да се втвърди. След което се вари в суроватка с малко количество сол и след това се държи в саламура.

Коментарите са изключени.