Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Реновиране на имот – съвети, които ще Ви спестят пари и време

реновиране

Как да оценим потенциала на един проект за реновиране?

„За да ви помогнем да оцените потенциала на даден имот, трябва да се запитате как можете да подобрите това, което вече е там“, казва Натали Мичъл. „Възможно ли е да се добави пространство чрез реновиране на къща или таванско помещение? Или вътрешността може да се отвори, за да се подобри жизненото пространство? Баните и кухните са стаите, които продават дом. Така че, ако има потенциал да добавите допълнителна баня или да отворите малка кухня, тогава там ще добавите най-голяма стойност.“

Но как да се уверите, че няма да бъдете натоварени с пари, когато става въпрос за ремонт на дома? Преди да закупите, винаги провеждайте проучване, за да проверите състоянието на имота.  Въпреки това, преди дори да помислите да направите оферта (или може би преди дори да помислите да резервирате оглед), има няколко неща, за които необученото око трябва да внимава:

Местоположението е (почти) всичко

Старата поговорка гласи, че трябва да търсите най-лошата къща на най-добрата улица и това е чудесен съвет за всеки, който търси изгодна сделка за ремонт. Колкото и невероятен да направите имота, той може да бъде толкова добър, колкото и районът, в който се намира, така че проверете местните удобства, училища и осигуряването на зелени площи. Разходка по улицата с Google Street View ще ви даде усещане за мястото и ще подчертае всичко неподходящо.

Потърсете стойността на тавана за улицата

„Въпреки че трябва да харчите пари, за да правите пари, има ограничение за това, което трябва да потънете в фиксираща горна част“, ​​казва Натали. „Така че винаги проверявайте тавана на цената на пътя, по който минава вашият потенциален дом.“ Можете да проверите за колко са продадени подобни имоти наблизо . Това ще Ви даде представа за максималната стойност на дома, който разглеждате, така че да знаете каква ще бъде възвръщаемостта на инвестицията Ви след ремонта на дома.

Внимавайте за всичко, чието поправяне ще струва много

Ремонтът на покрив, например, може да ви върне няколко хиляди, така че проверете за липсващи/повредени керемиди или следи от наклонена дървесина. Липсващите плочки също могат да означават проблеми вътре, ако е изтекла вода. Прозорци също ще добавят значително към бюджета ви за обновяване. Може да искате да надстроите единичния стъклопакет до двоен, като намалите топлинните загуби и текущите разходи в процеса.

  • Как изглеждат домовете на съседите?

Дали вашите планирани промени ще бъдат в съответствие с останалата част от улицата? Направили ли са подобрения в домовете си, които биха работили на вашите? И накрая, добре ли са поддържани домовете, което показва, че всеки се гордее с имотите си?

Има ли възможност за разширяване?

Ако къщата не е достатъчно голяма за вашите нужди, помислете как можете да я промените, за да поправите това. Може лесно да преустроите съществуващо пространство като гараж или таванско помещение. Преустройството на таванско помещение и преустройство на гараж е може би най-лесният начин да добавите едновременно допълнително жилищно пространство към дома си и да увеличите стойността му. Потенциалната добавена стойност на реновиране на таванско помещение може да създаде допълнителна спалня и баня. Може да бъде до 20 процента и 15 процента за преустройство на гараж.

Като алтернатива, градината може да е достатъчно голяма, за да има място за разширение отзад. Същевременно оставя значително външно пространство, на което да се наслаждавате. Отново погледнете съседните имоти за индикация какво може да е възможно.

Имайте предвид, че има начини да намалите разходите за разширение. Евтините идеи за разширение все още могат да постигнат страхотни резултати, но винаги имайте предвид тавана на стойността.

Коментарите са изключени.