Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Ползите от прясното мляко

прясното мляко

Какви са ползите от прясното мляко?

Познавате великия физиолог Павлов, нали? Той каза, че прясното мляко е невероятна храна, приготвена от самата природа.

Прясното мляко е основната храна, която придружава човек от раждането до смъртта, тъй като всички негови компоненти, от макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) до микроелементи, са в перфектно балансирано състояние.

Защото така го е създала природата: млякото е предназначено за продължаване на живота, за изхранване на потомството на висшите животни – бозайниците, сред които е и човекът.

Да говорим на първо място за кравето прясно мляко: то съставлява най-голямата част от цялото консумирано мляко в света (въпреки че млякото на други видове лактиращи животни е съвсем не по-малко ценно – козе, кобила и т.н.).

Кравето мляко, първоначално създадено за изхранване на телета, се оказа почти незаменим продукт за хората. Преди всичко защото то съдържа най-ценния в биологично отношение протеин.

Белтъчини

Протеинът е основата на живота и животът е формата на съществуване на белтъчните тела. А млечните протеини са ценни, защото съдържат всички незаменими аминокиселини. Тоест онези аминокиселини, от които тялото се нуждае, но не може да ги синтезира само.

Освен това тези незаменими аминокиселини се намират в млякото не само като набор от вещества. Те са в балансирано състояние, оптимално за тяхното усвояване.

Когато консумираме достатъчно мляко, дори ако диетата ни иначе е недостатъчна, протеините в млякото компенсират дефицита на протеини.

В прясното мляко има няколко вида протеини. Основният протеин в млякото е казеинът, който съставлява почти 80 процента от всички млечни протеини. Наричаме го фосфопротеин, защото съдържа калциев фосфат.

Това означава, че основното хранително вещество на млякото също доставя на тялото много необходим минерален елемент – калций (ще говоря за него по-късно).

В допълнение, сред млечните протеини има суроватъчни лакталбумини и лактоглобулини. Лакталбумини и лактоглобулини, които имат по-ниско молекулно тегло от казеина. Но са не по-малко важни за човешкото тяло, тъй като всеки от тези протеини има съществени функции.

Връщайки се към прясното мляко, множество проучвания показват, че млечните протеини са най-лесните за смилане от човешкото тяло в сравнение с други видове протеини.

И това е много важно в определени възрастови периоди от живота – по-специално в напреднала възраст, когато активността на храносмилателните ензими намалява и поради хронични заболявания възникват различни отклонения от нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Коментарите са изключени.