Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Планинска застраховка за скално катерене

Планинска застраховка за скално катерене

Защо имам нужда от планинска застраховка за скално катерене?

Както при всяка приключенска спортна дейност, скалното катерене крие потенциални рискове. Така че получаването на планинска застраховка за катерачи е жизненоважно. Наличието на покритие означава, че имате финансова защита срещу медицински разходи, в случай че претърпите сериозно нараняване по време на катерене. Цената на медицинските грижи може да бъде много скъпа в чужбина, така че това е важно за високорискови дейности по катерене.

Кражба на оборудване при планинска застраховка за катерене

Освен това ще бъдете защитени срещу кражба, което е важно, ако вземете скъпо оборудване за катерене. Ако вашите вещи бъдат откраднати, ще трябва да съобщите за това на полицията, за да ви помогне да предявите успешен иск по вашата планинска застраховка.

Важно е да проверите лимита за единични артикули във вашата политика. Това е най-много, което можете да поискате за всеки един артикул, който е изгубен или откраднат. Ако имате нещо, оценено на повече от този лимит, може да сте в състояние да платите допълнителна премия, за да го покриете, или можете да видите дали застрахователна полица за джаджа ще ви покрие в чужбина.

Планинска застраховка с покритие анулиране на пътуване

Добра идея е да получите застрахователна полица за пътуване, когато резервирате почивката си, за да можете да поискате обратно разходите, ако трябва да отмените пътуването си поради непредвидени обстоятелства. Покритието за анулиране може също да включва съкращаване, ако сте принудени да съкратите почивката си. Например, страдате от спешна медицинска помощ и се нуждаете от репатриране.

Винаги се уверявайте, че сте запознати с това, което е включено в планинската застраховка, заедно с всички изключения, преди да я купите.

Планинска застраховка според вида катерене

Ако катерите на открито, ще трябва да уведомите вашия застраховател какъв тип катерене ще правите. Може да бъде традиционно катерене, катерене по голяма стена, виа ферата, спортно катерене или боулдър. Нивото на включен риск може да повлияе на нивото на покритие на планонската застраховка. Което можете да получите, и/или цената на вашата полица.

Важно е да сте в безопасност, докато се катерите, като вземете необходимите предпазни мерки. Ако не го направите, това може да направи вашата планинската застраховка невалидна. Те включват:

  • Носенето на каска за катерене
  • Използване на сбруя
  • Използване на подходящи въжета
  • Използване на предпазни котви
  • Проверете дали възлите и коланите са сигурни, преди да се изкачите.

Ако плановете ви се променят по време на пътуването ви и решите да предприемете по-опасна форма на катерене от първоначално планираното. Свържете се с Вашия застраховател, за да видите дали можете да промените нивото на покритие.

Коментарите са изключени.