Dyson Vassilias
Пловдив, България
21/07/2024

Някои съвети за каране на велоергометъра

Някои съвети за каране на велоергометъра

Както сигурно сами знаете, велоергометъра и колоезденето изобщо са един доста добър начин, с който да се поддържаме в добра форма и здраве. Както всяко нещо все пак, и тук ключово е постоянството. Като за начало, ако сте начинаещ, стремете се да карате поне 2-3 пъти седмично, за да може тялото ви да изгради навик. В статията ви предлагаме някои съвети и трикове за това как да направите тренировката си по-ефективна и ползотворна.

  • Правилна поза

За да може една тренировка на колелото да бъде наистина продуктивна,  първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е седалката ви. Уверете се, че седите удобно, няма напрежение в хълбоците и при правилно изпълнение, когато педалите са в най-долна позиция, коленете би трябвало да са съвсем леко сгънати в порядъка на 5 до 10 градуса. По правило, в колоезденето, колкото по-напред е приведен колоездачът, толкова по-голяма мощност набира, но натоварването и неудобството са съответно най-големи. И обратно, колкото по назад седите, толкова по-малко мощност ще имате. В този случай най-добрият вариант е да се действа според целите, които сте си поставили като тренировъчен режим.

  • Някои неща преди тренировка

Преди да започнете работа със стационарно колело, особено ако сте начинаещ, е хубаво да имате някаква представа как да си служите с него. Всеки велоергометъра има различен по вид индикатор, пулсов, електрически, сърдечен пулс и калории. След това ще трябва да изберете тренировъчната програма, като едно добро начално ниво би било едно натоварване от 80-100 оборота в минута.

С течение на времето, тялото ви ще изгради такъв навик и тогава ще може да поемате още по-големи натоварвания и разстояния. Винаги загрявайте преди тренировка с леко каране и разтягане на цялото тяло, а в края винаги отделяйте последните 5 минути за едно по-ниско като интензивност каране от порядъка на 70-80 оборота в минута, за да може организмът да влезе по-плавно в режим на възстановяване.

Също така е полезно да следите сърдечния си ритъм, особено ако целта ви е отслабване. Тогава би трябвало тренировката ви да е с ниски сърдечни стойности и по-продължителна и обратното. Ако тренирате за издръжливост, пулсът ви трябва да е доста по-ускорен. Особено, ако сте начинаещ, не се стремете да постигате или задържате висок сърдечен пулс. Тъй като това е потенциално опасно за сърдечното здраве.

  • Диета по време на тренировките

Една тренировка няма как да бъде ефективна без подходящото захранване. Когато сте в режим на тренировка, естествено е да губите енергия. Която най-ефективно се набавя с добри източници на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Препоръчва се балансирана диета, без да се залита в една или друга крайност. Не по-малко важни са и течностите, които трябва да поемате. Пийте поне по няколко глътки на всеки 10-15 минути. Когато сте на стационарното колело и не оставяйте гърлото си сухо по време на каране.

  • Заключение

Стационарните колела са едно от най-добрите и удобни средства за поддържане на здраве, форма, тонус, настроение. Дали в дома или фитнес залата, следващият път когато сядате на велоергометъра, опитайте някои от нашите малки съвети.

Коментарите са изключени.