Dyson Vassilias
Пловдив, България
25/05/2024

Коли за скрап

коли за скрап

Ако сте решили да дадете старата си кола за скрап, трябва да обърнете внимание на показателите, които формират цената на един автомобил за скрап:

Колкото по-пълно е оборудването, толкова повече пари ще получите. В коли за скрап се ценят резервни части, съдържащи цветни метали: мед (мотор, електроника, радиатор), никел, алуминий. Ако имате време и възможност, можете да разглобите автомобила, ползвайки услугите ни, и да сортирате металите по вид.

За да предадете колата на скап, по-добре е да изберете голям и надежден пункт за събиране на метали, където всички процедури ще бъдат извършени съгласно закона. 

Първо можете да разберете колко струва един килограм суровини в различните приемания на града, но обикновено разликата в цената е незначителна. За законно приемане на автомобил са необходими документи, удостоверяващи самоличността на собственика, собственост и удостоверение за дерегистрация от КАТ.

Ако по някаква причина е невъзможно да се представят документи, мнозина продават автомобили за резервни части и предават тялото на събирателен пункт, без да попълнят съответните документи. Но в този случай цената на метала ще намалее, ще има риск от наказателна и данъчна отговорност.

Как се оформят документите за изхвърляне, за предаване на коли за скрап?

Преди да изпратите кола на скрап, която вече е приключила своята функция на моторно превозно средство, трябва да се отидете в КАТ, за да я дерегистрирате. Това може да направи само собственик или лице, което има нотариално заверено пълномощно с всички необходими документи. Там също се предават регистрационни табели, пише се изявление за отказ от използване на двигателя и каросерията в бъдеще. Тази точка е много важна. В други превозни средства компонентите на регистрационния номер на тази кола не трябва да се показват.

Трябва да платите държавното мито и да проверите за стари неплатени глоби, ако е необходимо, да ги платите. След това се издава сертификат за изхвърляне на колата и можете да я предадете за скрап.

Коментарите са изключени.