Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Кои мускули развива стационарното колело?

Кои мускули развива стационарното колело?

Стационарните колела са едни от най-добрите модерни уреди за интензивна и комплексна тренировка на много части от тялото и независимо, че основният фокус е поставен върху краката, всички други важни мускули в тялото вземат участие и са подложени на  въздействие. Освен мускулите по тялото, колоезденето заздравява и  най-важния мускул – сърдечния. По време на карането, с увеличаването на пулса се стимулира по-високо оборотната работа на сърдечните мускули и така се тренират по един наистина полезен начин.

  • Мускули на краката

На краката има четири основни групи мускули:

  1. Четириглав – мускулът, който се намира в предната част на бедрата, над коляното
  2. Подколенно сухожилие – намира се в задната част на бедрото, между хълбока и коляното
  3. Прасци – мускулите, намиращи се в задната долна част, между коляното и глезена
  4. Седалищни мускули – най-големият и силен мускул в тялото

По време на карането, натискът върху педалите и издърпването им нагоре, за да се завърши пълен оборот, активира всички тези групи, но по време на целия оборот, активни са само подколенното сухожилие и четириглавият бедрен мускул. С течение на времето, когато вече сте загрели, мускулите ви ще се приспособят към по-големите натоварвания и времеви периоди. Ако искате да тренирате по-скоро долната част на краката си, като зоната на прасците,  трябва да се уверите, че заемате правилна поза, а ходилата ви са водоравни и палците не сочат надолу. Това е много често срещана грешка, при която се активират съвсем други мускули и се губи центърът на тежестта.

  • Гръбни мускули и торс

Когато сядате зад стационарен велосипед, първото нещо, което трябва да научите, е правилна поза и изпълнение. Правилно прилягане напред, изпъване на гръбнака, стягане на коремните мускули. Така торсът е непрекъснато активен и работи, за да може да осигури най-голяма стабилност, както на седалката, така и извън нея.

  • Мускули на ръце

Независимо от това, че основният фокус тук е насочен към краката и мускулите на ръцете ще трябва да поработят. Докато торсът и гърбът ви стабилизират и сте приведени напред, ръцете ви също ще ви поддържат в правилна позиция, особено бицепса и трицепса. Ако желаете да поработите повече за ръцете си, винаги бихте могли да поставите допълнителни леки тежести за допълнително натоварване върху желания мускул.

  • Мускулът, който не виждаме

Въпреки, че добре оформените мускули и стегнато тяло са хубави неща, повечето хора забравят най-важния си мускул – сърцето. По време на усилена тренировка, то трябва да изпомпва много повече кръв и затова трябва да работи на много по-високи обороти и честоти. С течение на времето и постепенно увеличаване на натоварванията. Сърцето ще заякне и това ще се отрази както на седалката на колелото, така и извън залата. По- здравото сърце ще може да върши работата си по-добре. Ще изпомпва повече кръв в тялото и така ще допринесе за цялостното ви здраве.

Коментарите са изключени.