Dyson Vassilias
Пловдив, България
25/05/2024

Как сами да премахнете запушванията в мивката (мивка или тръба) в кухнята?

запушванията в мивката

Мивката е важен атрибут в кухнята. Тук се мият плодове и зеленчуци, риба и месо, съдове и кухненски уреди. Мазнини, храна, отломки с различни размери попадат в дренажния отвор, което води до запушване на дренажната система. Какво да направите, ако кухненската мивка е запушена?

 

Какви блокажи в тръбите можете да почистите сами?

Без превантивни мерки кухненската мивка рано или късно ще се случи да се запуши. В този случай е невъзможно да използвате мивката: водата просто ще се натрупва в купата на мивката.

Обаче не си струва веднага да изпадате в безпокойство или паника и да се обаждате на специалисти. Повечето задръствания могат да бъдат изчистени, можете сами да отпушите каналите, сифоните, което ще Ви спести много пари като за начало.

 

Какво представляват запушванията в мивката в кухнята?

Накратко запушванията са следните видове:

  • Експлоатационни – без превантивно почистване, с течение на времето се образуват във всеки сифон. Причината за образуването им: дългосрочно натрупване на плака по стените на тръбите от мазнини, мръсотия, хранителни отпадъци, боклук.
  • Механични – не са толкова чести, но пък е по-трудно да ги елиминирате. Причината за образуването им: големи отломки, попаднали в канализацията.
  • Технически – простото почистване и отпушване на канали, сифони в този случай няма да помогне, ще трябва напълно да смените дренажната система. Причина за образуването: неизправност на дренажната система, брак, неправилна инсталация.

Мислим, че всяка домакиня може да се справи с първите два вида запушвания, докато само специалист или собственик със „златни ръце“ може да отстрани техническите причини.

 

Отпушване при запушванията в мивката посредством очистване на мивка с бутало

Буталото е най-разпространеният и лесен за използване инструмент за отпушване канала на мивката. Познато е на почти всички нас. Дизайнът на буталото е много прост – дървена пръчка с гумена капачка.

Работа с бутало:

  • Натиснете плътно буталото към повърхността на мивката. Ръбовете на гумената капачка могат да бъдат намазани с всякакъв крем. Така че прилепването на буталото към повърхността ще бъде по-здраво.
  • Налейте вода в мивката, така че гумената капачка да е покрита.
  • Направете няколко движения напред с дръжката с усилие.
  • Отстранете буталото. Водата трябва да се оттича бързо.

Ето, че сте отпушили канала успешно. За повече съвете относно запушванията в мивката вижте тук.

Коментарите са изключени.