Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Как да предотвратите бъдещи запушвания на кухненска мивка

запушвания на кухненска мивка

Там бях, миех чиниите след вечеря, както винаги правя. Само миг след като изтърках и изплакнах тигана, забелязах, че водата не се оттича от мивката. Проверих дали нещо не блокира дренажния отвор – нищо. Включих изхвърлянето на боклука, но това беше само временно решение. Докато продължавах да мия чинии, дренажът ставаше все по-бавен. Със запушвания на кухненска мивка в ръцете ми почистването ми след вечеря беше на път да стане по-интензивно.

Сигурен съм, че не съм единственият, който изпитва затруднението от запушени канали. Запушените кухненски мивки са сред най-честите дренажни проблеми, които измъчват собствениците на жилища, до голяма степен защото остатъците от храна и остатъците от сапун са кошмари за гладкото оттичане. За щастие, запушените канали също са един от най-лесните ремонти в дома, които можете да направите сами. Въпреки това, преди да запретнете ръкави и да влезете в духа „направи си сам“, уверете се, че сте наясно с водопроводните митове, които могат да Ви подведат.

Когато става въпрос за кухненската мивка, например, не мислете, че почистващите препарати на химическа основа са лесното решение. Химикалите понякога могат да причинят повече щети на вашата система, дори ако запушването изглежда първоначално коригирано. Плюс това, изпръскването от упорити запушвания може сериозно да навреди на кожата и очите Ви. Можете да избегнете тези катастрофи с други методи за ремонт на запушвания, като някои използват обикновени домакински предмети, а други изискват просто бутало или змийско действие на водопроводчик.

Как да предотвратите бъдещи запушвания на кухненска мивка

Сега, след като вашата кухненска мивка отново се оттича правилно, уверете се, че вземате мерки, за да предотвратите повторното появяване на запушвания. Най-важната превантивна мярка е въздържането от изхвърляне на вредни предмети в канала. Това включва:

  • Смазки, мазнини и масла.
  • месо.
  • Утайка от кафе.
  • Черупки от яйца.
  • Нишестени храни, като паста, ориз или хляб.
  • Плодови кори, костилки и стикери.
  • Дъвка.
  • Боядисвайте.
  • Хартиени продукти, като хартиени кърпи или опаковки за храна.

Вместо това изсипете мазнина за готвене в стара кутия и изхвърлете контейнера, след като се напълни. Можете да добавите определени отпадъци, включително утайка от кафе, към купчини мулч или компост.

Друг професионален съвет за поддръжка на канала на кухненскат мивка: Направете равен разтвор от оцет и вода и замразете сместа във форма за лед. Около веднъж месечно смилайте няколко от кубчетата, за да изстържете натрупаните хранителни отпадъци и да поддържате уреда свеж. Ето още неща за изхвърляне на боклука, за да поддържате канализацията си чиста.

Друг добър навик за вашите тръби е да пускате гореща вода в канала след всяко използване на мивката, за да поддържате всичко чисто. Може също да искате да използвате дренажен капак, за да улавяте отломки, преди да причинят повреда в тръбите.

Въпреки че запушените канали са лесна корекция от типа „Направи си сам“, да сте подготвени за сериозни водопроводни проблеми, преди те да възникнат, винаги е добра стратегия. 

Коментарите са изключени.