Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Как да подобрим кардио с велоергометър?

Как да подобрим кардио с велоергометър?

Ако търсите подходящ спорт за подобряване на цялостното си сърдечно-съдово здраве и физическа форма, стационарното колело е идеален вариант. За разлика от другите колела, велоергометър ви позволява сами да настройвате програмата, която да отговаря на нивата на натоварване, най-подходящи за моментното ви физическо състояние.

Колоезденето се слави като един от най-ефикасните начини за стопяване на калории, мазнини, като в същото време се подобрява работата и състоянието на сърце, бели дробове и мускулатура. При този спорт, нивото на натоварване върху ставите е значително по-малко, в сравнение например с тичането, което много по-бързо ги изхабява.

Без значение дали сте опитен колоездач или абсолютен начинаещ, в статията сме се опитали да ви дадем някои насоки за това как може да подобрите тренировката си с велоергометър.

 • Тренирайте на интервали

Ако сте начинаещ или тепърва се ориентирате в съставянето на тренировъчния си режим, запомнете, че тялото ви не е свикнало с такъв вид натоварване и е от изключителна важност да се остави то да се аклиматизира към такъв вид работа, както и да се остави достатъчно време за възстановяване след тренировка. Един от най-добрите способи за подобряване на ефективността ви с колелото е т.нар. интервална тренировка. За целта:

 1. отделете около 5 минути леко каране в началото на тренировката, за да може тялото да се разгрее и настрои подходящо
 2. преминете към интензивно колоездене или по-голяма степен на натоварване за 1 минута
 3. Успокоете темпото отново за около 1 минута
 4. Повторете стъпки 2 и 3 от 8 до 10 пъти
 5. Завършете тренировката с 5 минутно затихващо темпо на каране, за да се успокои постепенно сърдечния ритъм

След известно време, организмът ви ще свикне и тогава ще можете да увеличите дължината на интервалите и намалите повторенията, за да може да се поддържат по-дълги периоди на колоездене и да се върши  повече работа.

 • Сваляйте килограми

Тъй като този вид тренировка е един от най-добре известните начини за сваляне на калории и телесна мазнина, предлагаме ви примерен тренировъчен режим, изцяло фокусиран върху този проблем и подходящ за такива хора:

 1. тренировката започва с 5-10 минути колоездене на ниски обороти
 2. след това преминете към средно-интензивен режим за около 3-5 минути
 3. следващите 20-30 минути, редувайте едновременно високи (1-3 минути) и средни нива на натоварване(3-5 минути)
 4. оставете тялото да си почине с ниско-интензивно въртене(5-10 минути), с което да приключите тренировката

 

 • Как най-добре да оползотворим тренировката

За да се постигне най-добрата кардио тренировка, изберете велоергометър, който позволява регулиране на нивата на съпротивление. Когато изработвате тренировъчния си план. Pостарайте се да отделяте поне 150 минути седмично в средно ниво на натоварване. I 74 минути интензивно ниво на каране и разпределете времето. Tака, че да можете да сте на велоергометъра, ако не всеки ден, то поне през 1 ден интервал. Именно чрез такъв модел на интервално каране ще може да извлечете максимално ползи  за цялостното ви кардио състояние и това ще направи тренировката на стационарен велосипед по-интересна и предизвикателна.

Коментарите са изключени.