Dyson Vassilias
Пловдив, България
25/05/2024

Как да използваме стационарно колело?

Как да използваме стационарно колело?

Дори да не се занимавате с друга физическа активност или не сте спортна натура, стационарните колела, по-познати у нас като велоергометър са едно наистина много добро входящо ниво фитнес тренировка, която освен че ще отрази благоприятно на сърдечно-съдовото здраве, ще заздрави редица групи мускули и сухожилия.

  • Правилна форма

Въпреки че е доста безопасна форма на спорт, карането на стационарно колело все пак може да причини мускулно разтежение, ако не се практикува правилно. За целта, ако за първи път сядате на такова колело, това, което трябва да направите, е да настроите височината на седалката и така да си спестите неудобство, изкривена поза и потенциална травма в бъдеще. Болката в коленете е ясен показател за това, че седите на неподходяща височина. Намалете височината, ако болката ви е в задната част на коленете и аналогично, повдигнете я, ако болката е в предната част.

Височината на седалката би следвало да е такава, че когато седнете, и сложите крака на педалите, коленете ви би трябвало да са леко сгънати в отпуснато положение. След това настройте седалката в подходяща позиция напред или назад, така че когато педалите са успоредни на земята, идеално ходилото ви би трябвало да се намира точно под коляното. Последно, уверете се, че кормилото на велосипеда ви е удобно, за да се избегне схващане или болки в гърба.

  • Позиция на тялото

По време на тренировката с велоергометър, старайте се да поддържате коремните мускули активни, като в същото време стягате ханша и хълбока, за да може позата ви да е колкото се може по-стабилна и да се доведат до минимум излишните движения на тялото и евентуални травми. Повечето травми свързани със стационарни колела са такива, които се дължат най-вече на прекомерна употреба. Тендинит, разтежение на прасците, бедрените мускули, болки в гърба.

Кормилото на велосипеда би трябвало да се държи леко, с цяла ръка за оптимална форма и превенция на травми, а самите ръце да са леко сгънати, описвайки ъгъл от около 15 градуса. Когато натискате педалите, уверете се, че едновременно бутате надолу и дърпате нагоре докато педалите правят едно пълно завъртане. Не на последно място, модерните велоергометри разполагат с различни степени на съпротивление. Увеличавайте трудността, за да можете да поддържате интерес от статичното колоездене, но постепенно и не толкова, че да рискувате травма.

Ако почувствате болка в мускулите, гърба или ставите, това е ясен знак, че трябва да спрете тренировката си за момента. Проверете повторно позицията на седалката, кормилото и позата си, ако болките продължат, се обърнете към специализирана лекарска помощ.

  • Разгрявка за начинаещи

Както при всеки спорт, така и тук, предварителната загрявка ще въведе тялото ви в подходящ режим за тренировка. И ще съкрати времето за възстановяване след нея. Една подходяща загрявка за статичен велосипед е например поддържане на 15 минути леко темпо на въртене. Така тялото по-бързо ще се адаптира да е в движение и ще се избегнат рискове от травми.

Повечето велоергометри са снабдени с такива тренировъчни програми, които са лесни за следване и изпълнение и от абсолютно начинаещи. В зависимост от това как се чувствате на колелото бихте могли и сами да прецените колко точно натоварване ви трябва. Но правете това постепенно. Малко преди края на тренировката, преминете в по-лек режим. Както когато загрявате, за да може сърдечният ритъм да се успокои. След като станете от седалката, разтегнете всички мускули, включително гърдите и раменете.

Коментарите са изключени.