Dyson Vassilias
Пловдив, България
25/05/2024

Как да изберем добра котешка храна? Част 1

котешка храна

Изборът на котешка храна е огромен! Но защо да плащате повече, когато можете да платите по-малко?

Премиум котешка храна измама ли е? Или е необходимост? Нека да разберем всичко това.

Котките са  месоядни животни. Тоест те са такива животни, които получават всички необходими хранителни вещества от животински протеини, те ловуват и се хранят смесо.

Тялото им, за разлика от организмите на много други животински видове, не е в състояние да произвежда редица витамини и аминокиселини, необходими за здравословен живот – тъй като в природата котките е да ги получават заедно с месото.

Протеинът се консумира от тялото на котката в големи количества: това е необходимо за поддържане на нивата на кръвната захар. И, ако котката няма достатъчно протеин в диетата, тялото й започва да поглъща само себе си, като приема протеина от вътрешните органи и мускулите.

Храносмилателният тракт на котките е много кратък: той се адаптира към храносмилането на прясно уловена плячка и се отървава от ненужните метаболитни функции. Например, котките имат изключително ниска активност на ензимите, отговорни за разграждането на въглехидратите – тъй като те не присъстват в естествената диета на котките.

Редовното присъствие на зърнени храни, царевица или картофи в диетата натоварва сериозно бъбреците, води до лошо храносмилане под формата на диария, газове и подуване на корема и увеличава риска както от бъбречна недостатъчност, така и от диабет.

Изводи: котките се нуждаят от много животински протеини, а въглехидратите изобщо не са им необходими. И това е важно да се знае.

Всички източници на протеин са ясно посочени и това са: патешко месо, пресни яйца, бяла риба.

Общо в котешката храна се съдържа около 70% животински протеин (трябва да бъде най-малко 50%). Котешката храна не съдържа зърнени храни, картофи, сладки картофи или царевица.

Много зеленчуци: източник на фибри за по-добра смилаемост. В такова количество котките не се нуждаят от него, но и няма вреда от него.

Коментарите са изключени.