Dyson Vassilias
Пловдив, България
25/05/2024

Как да изберем валяк и четка за боядисване?

четка за боядисване

Правилният избор на валяк и четка

Статията предоставя информация и описва подробно как да изберете правилните инструменти (валяк, четка за боядисване) за боядисване на закрито.

Как да боядисаме стени и какви четки и валяк да изберем?

Валякът за боядисване ви позволява да рисувате по-бързо, отколкото с четка. Боядисването на стените в апартамент може да се извърши самостоятелно, без участието на скъпи специалисти.

Има пет стъпки в какъв ред да боядисате стените в една стая с четки и валяк.

Използването на валяк може да бъде малко по-трудно за много хора, отколкото използването на четка, защото е лесно да оставите следи след боядисване.

Въпреки това, правилното използване не само ще спести време, но и ще осигури по-ефективно използване на инструмента.

Основният принцип, който трябва да следваме, е да рисувате с вертикално движение, така че следващата порция боя да се нанася, като се започне от прясно боядисания ръб.

Най-добре е да планирате работата си на етапи и да почивате само след като покриете определена повърхност, например една стена.

Изборът на четки за боядисване зависи до голяма степен от вида на използваната боя:

За водни разтвори се препоръчват пластмасови валяци за боядисване.

Ролките се класифицират по дължина на купчината.

Най-късият се използва за гладки повърхности – гипсокартон или мебели.

Средните се използват за боядисване на поресто дърво и повърхности с деликатна структура.

От своя страна, ролките с дълъг косъм се препоръчват за неравни повърхности като бетон или тухла.

По-широката бояджийска ролка за боядисване позволява по-бърза работа. Това обаче не означава, че трябва да изберете най-големия наличен инструмент. Може да е твърде тежко и не много удобно.

Валякът трябва да е удобен и да има ергономична дръжка, която пасва добре в ръката ви. Висококачествените ролки са допълнително оборудвани с лагери, които осигуряват лесно и равномерно въртене на купчината около оста си.

Някои имат и капак за предотвратяване на пръскане и капене на боя. Също така е необходимо да се обърне внимание дали ще събира прах или ще губи нишки по време на боядисване. В допълнение към правите ролки има и специални, например ъглови (кръгли) ролки, благодарение на които можете да боядисате ъглите на стените.

 

Коментарите са изключени.