Dyson Vassilias
Пловдив, България
25/05/2024

Какво си заслужава да видите в Египет – част 1

Египет

Вековната история на Египет личи във всеки камък, издатина, паметник на неговите древни градове. Горещият дъх на пустинята покрива древните пирамиди, прозира през руините на древни храмове, места за поклонение и сфинксове, пазещи мира на предците.

Така известните за всички египетски пирамиди

Почти всеки турист, дошъл в Египет, държи да включи в пътешествието си по тази страна –  виждането и пребиваването известно време до грандиозните египетски пирамиди. Най-масивната е пирамидата на Хеопс в Гиза, чиято височина е 137 метра.

Основната мистерия на Сфинкса в Египет все още не е разгадана и не се знае дали ще бъде някога разгадана: една от версиите е, че това е лицето на фараона Хеопс, друга версия казва, че това е бог Хор, наблюдаващ изгрева на Слънцето, или бог Ра.

Столицата на Египет – Кайро

Огромен град, столицата на Египет е пълна с древни паметници. По-добре е да започнете да се запознавате с тях, като се изкачите на цитаделата на Саладин, откъдето можете да видите като на длан целия град. Наблизо са разположени джамията Мохамед Али и джамията Султан Калаун с дантелените минарета. Акведуктът, сградата на най-стария арабски университет Ал-Азар, впечатлява с внушителните си размери. Трябва да отделите отделен ден за посещение на най-големия базар на Изток – Хан ел-Халили. Незабравимо преживяване.

Древният град Луксор

Невъзможно е давидите и заснемете всички красоти на Луксор, древния град-музей на открито в Египет, за един ден. Преди няколко хилядолетия Тива, столицата на Древен Египет, е била на това място. Експонати от колекцията на Луксорския музей и невероятни архитектурни структури напомнят за нея: храмът Луксор и двукилометровата алея на сфинксовете, водеща до него, храмът на Карнак; в близост е „Градът на мъртвите“, където можете да видите две огромни статуи на фараона – колосите на Мемнон, храмът на Хатшепсут. Вътре в древноегипетския храм в Луксор, посветен на бог Амон Ра, е построена мюсюлманската джамия Абу-л-Хагага.

Разгледайте нашите екскурзии за Египет.

Коментарите са изключени.