Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Какво е NAD+ и какви функции има в тялото ни?

NAD+

NAD+ – Една изключително мощна молекула

Във всеки учебник по биология със сигурност ще намерите информация за никотинамид аденин динуклеотид. Това е критичен коензим, който присъства във всяка клетка в нашето тяло и участва в метаболитни процеси като производство на клетъчна енергия и здраве на митохондриите. NAD+ има важни функции в човешки и други клетки на бозайници и дори в дрожди, бактерии и растения.

Значението на NAD+ е очевидно за учените още от първото му откритие през 1906 г. и това знание нараства всяка година. Например прекурсорът на NAD+ ниацин играе важна роля в облекчаването на пелагра. Пелаграта е дефицит на витамин от определен тип, фатална болест, която помете американския юг през 1900 г. Тогава учените откриха, че млякото и маята (и двата продукта съдържат прекурсори) могат да облекчат симптомите на пелагра. С течение на времето учените са открили още няколко естествени прекурсори на NAD+: никотинова киселина, никотинамид рибозид (HP) и никотинамид мононуклеотид (NMN). Прекурсорите на NAD+ могат да бъдат визуализирани като различни пътища за достигане до дестинация; всички те водят до едно и също място, но използват различни видове транспорт.

Намалява ли с напредване на възрастта?

Вече сме наясно с това, че NAD+ се счита за ценна молекула в научните изследвания, тъй като играе централна роля в биологичните функции.

Науката изследва забележителната ефикасност при животни от дълго време, което от своя страна вдъхнови учените да тестват своите открития върху хора.

Защо NAD+ е толкова важен?

Накратко, този коензим или помощна молекула се свързва с други ензими. Така помога за задвижването на важни реакции на молекулярно ниво.

Важно е да знаете, че запасите в тялото ни са ограничени и намаляват значително с възрастта. И от тук следва – как да направим така, че не само да съхраним? Но как в същото време да увеличим запасите на тази изключително ценна молекула.

Въпреки това, благодарение на научните изследвания и натрупаните знания, поддръжката и производството на NAD+ вече е реалност.

Коментарите са изключени.