Dyson Vassilias
Пловдив, България
21/07/2024

Какво е каменна вата и какво може да се отглежда върху нея

каменна вата

Какво представлява каменна вата

Каменната вата, известна също като вълна, каменна вата или минерална вата, е направена от базалт, който е втвърдена лава, изхвърлена от най-вътрешните дълбини на земята. В своето произведено състояние каменната вата може да има множество цели, като изолационен разтвор или хранителна среда.

Средата за отглеждане на каменна вата, използвана за култивиране на растения в земеделие с контролирана среда (CEA) е pH-неутрална и има въздушни джобове, които я правят подходяща за хидропоника. Тъй като растенията се нуждаят от кислород и влага в кореновата си зона. Този тип безпочвена, инертна среда за отглеждане е идеално подходяща за отглеждане на закрито, от зеленчуци и цветарство до медицински култури.

Произходът на каменната вата

Каменната вата е открита на Хавайските острови около началото на деветнадесети век и се среща като естествен страничен продукт от вулканична дейност. Grodan изобрети и дебютира каменната вата като среда за отглеждане през 1969 г. и през десетилетията оттогава нашата компания е водеща в напредъка на технологията за отглеждане на закрито.

Обичаме да споделяме знанията си относно най-добрите практики за бързо развитие на корените, растеж на културите и как да постигнем последователно, ефективно производство и максимални добиви с минимални ресурси.

Какво може да отглеждаме върху каменна вата

Вече има на пазара широка гама от иновативни среди за отглеждане, кото са подходящи за размножаване и отглеждане на зеленчуци. По-конкретно става въпрос за култури от домати, краставици, сладки пиперки и патладжани, както и за зеленолистни и кулинарни билки. Използва се специфична за културите гама от хранителна среда за цветарството.

Фокусът е върху розата и гербера. Тези култури се характеризират със свойствата си на многогодишно отглеждане. За да поемат различните етапи на растениевъдството, се предлагат тапи, кубове, блокове и плочи от каменна вата за медицински култури.

По-хигиенична ли е каменната вата от почвата, торфа или кокосовите влакна?

Друга причина продуктите да са популярни сред размножителите и производителите е, че каменната вата е чиста хранителна среда. Каменната вата е много по-малко вероятно да бъде замърсена от гъбички, дрожди и бактерии.

Както и от насекоми и микроби, които се хранят и живеят с въглеродна основа на органична материя в кокосовите влакна и почвите. Следователно подобряване на качеството на реколтата.

В допълнение към естествено чистите качества на каменната вата, се обвиват продуктите в защитен филм. Който възпира растежа на водорасли и улеснява манипулирането.

Коментарите са изключени.