Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Какво е имобилайзер?

имобилайзер

Какво е имобилайзер: Работа и функции

Когато инсталирате системи против кражба в автомобила си, често се препоръчва да инсталирате  имобилайзер. Имобилайзерът е надежден блокер на някои автомобилни модули.

Нека в тази стати[ разгледаме принципа на работа на имобилайзера, неговите технически характеристики, както и основните разлики от автомобилните аларми и системите против кражба.

Разликата между имобилайзер и автомобилната аларма

Буквалният превод на имобилайзер означава пълно обездвижване.

Ако сравните устройството с автомобилна аларма, разликите ще бъдат видими при първия анализ на работата на устройствата. Работата на алармената система е да уведоми собственика на автомобила за незаконно влизане и опит за кражба на автомобила му. За известяване се използват звукови (сирена) и светлинни сигнали. Когато задавате обратна връзка, уведомяването се извършва чрез системния ключ.

Имобилайзерът изпълнява функциите на блокиране на системите, които задвижват автомобила. Ако неупълномощено лице проникне и се опита да запали колата, имобилайзерът блокира захранването на системата за запалване, стартера и други важни области, свързани с електрозахранването.

Дори ако крадците унищожат захранването и се опитат да запалят колата чрез свързване на кабелите, захранването няма да бъде възстановено, което означава, че двигателят няма да запали.

Имобилайзерът ефективно допълва алармената система на автомобила, защитавайки имуществото на собственика на автомобила. Модерните модели имат специална функция против кражба.

В случай, че крадецът успее да запали колата, тя все едно ще спре, след като се отдалечи на разстоянието, посочено в параметрите на устройството от собственика на колата. Тази функция се нарича устойчивост срещу грабеж.

Има два основни вида имобилайзери:

Стандартни и допълнително поставени.

Почти всяка съвременна кола има стандартен имобилайзер. Това е класическа защита против кражба, направена под формата на ключ за запалване, допълнена от електронна ключалка за стартиране. Системата се отключва при всяко поставяне на ключа в контакта. Системата се блокира по същия начин.

Ако се използва ключ с различен електронен код или механично се хакне блока за запалване, захранващата система на автомобила и неговият двигател автоматично се блокират.

 

Коментарите са изключени.