Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Защо да изберем инвестицията в злато?

Защо да изберем инвестицията в злато?

Защо да изберем инвестицията в злато? Ако през последните две години постоянно чувате за инвестиционно злато, не се учудвайте. Всъщност, благородният метал представлява един от най-старите и силно предпочитани финансови активи.

Защо да изберем инвестицията в злато?

Напоследък популярността му нарасна и това съвсем не е случайно. Останете с нас, за да разберете кои са основните причини толкова много хора да изберат именно инвестицията в злато.

Златото е с относително стабилна цена

През вековете златото се доказа като изключително стабилен финансов актив. Неговата цена се запазва въпреки финансовите катаклизми, политически обрати на международната сцена и дори форсмажорни обстоятелства като епидемии и войни. Последният факт бе доказан буквално пред очите ни през последните няколко години.

Неслучайно инвеститорите избират именно злато, когато желаят да съхранят своите спестявания. Между другото, добра практика е и използването на благородния метал за предаване на наследство. По този начин си гарантирате, че стойността ще се запази във времето, докато парите се обезценяват и не се знае какво ще се случи след време.

Златото може да ви донесе значителна печалба

Същевременно, златото е актив, който носи реалната възможност да ви набави приходи в бъдеще. Невинаги дори е необходимо да чакате дълго време, за да излезете на печалба. Тя зависи както от количеството, което купувате, така и от момента, когато го правите.

Златото като противодействие срещу негативите на инфлацията

Именно защото е със стабилна цена, златото е не просто универсална валута за разплащане, но и възможност да се измъкнете невредими от инфлацията. В момента сме в такава и поради тази причина търсенето на благородния метал е толкова сериозно.

Причината е, че инвестирайки в злато, потребителят успява да съхрани своите спестявания. С бързо растящата инфлация парите намаляват стойността си. Но ако ги обърнете в злато, вие няма да ги изгубите.

Удобен и лесен процес за придобиване и продажба

За разлика от много други ценни активи, сделките със злато са изключително прости. За тях дори не е нужно да притежавате специални знания и образование, или пък да имате консултант или друг специалист до себе си.

На практика вече можете да си купите и да продадете наличното инвестиционно злато от всеки финансов брокер. С напредването на технологиите такива сделки спокойно могат да се извършат и онлайн. Веднага след като проверите актуалната за инвестиционно злато цена – Limar24.bg ще обработи за нула време вашата поръчка.

Същевременно разпореждането със злато е не по-малко улеснено. Буквално можете да предадете владението на едно кюлче, за да се разплатите или замените за друг актив, а също така и просто да направите подарък на някого.

Възможност да съхраните много в малко

Стигаме до още едно доказателство за това, че боравенето с инвестиционно злато е много удобно. Причината е, че то може да съхрани висока цена в малко пространство, тоест в миниатюрно кюлче или монета, но със солидна стойност.

По този начин дребните инвестиции дори не изискват да разполагате със сейф. Все пак, ако притежавате цяла колекция от златни монети, е добре да наемете такъв за ваша сигурност.

Златото е с ограничено предлагане

Златото не е неизчерпаем източник на природни блага. С други думи рано или късно той ще приключи. Това е една от причините предлагането му да е ограничено. Увеличаването на добива му изисква солидни инвестиции. Те са необходими най-вече за целите на ефективния минен добив.

Данъчни предимства

Знаете ли, че ако притежавате злато, получавате определени данъчни облекчения? Така например, то е освободено от ДДС и то в рамките на целия ЕС.

Освен това, златото може да ви донесе приход чрез приспадане на данъци. Става въпрос за момента, когато то е част от вашата персоналната пенсионна сметка.

Златото и несигурността

Много често злато се купува не само във времена на финансова, но и в геополитическа несигурност. Така например, по време на война, епидемии и други сериозни промени на международната сцена инвеститорите най-често прибягват именно към този финансов актив. Неговата стабилност осигурява максимален противовес на създалата се несигурна обстановка, а тя най-често води до промени в основните двойки чуждестранни валути.

Оптимален вариант за диверсификация

Последно, но не по важност, за големите инвеститори, които работят с повече активи, златото може да се превърне в идеален инструмент за извършване на диверсификация. Основно, тя има за цел да стабилизира цялото портфолио. Според анализаторите няма друг по-добър вариант от златото, за да се разнообрази бързо и лесно финансовия портфейл на инвеститора.

Въпреки удобствата и предимствата, които предлага златото, препоръчваме ви да не започвате да търгувате с него, преди да се запознаете с основните специфики на пазара. Финансовата грамотност е първата стъпка за успешно инвестиране без значение от актива и включително когато става дума за най-търсения благороден метал.

Коментарите са изключени.