Dyson Vassilias
Пловдив, България
21/07/2024

Защо да заменим пътеката за бягане с велоергометър?

Защо да заменим пътеката за бягане с велоергометър?

Когато искаме да поработим за кардио във фитнес залата, повечето хора обикновено се насочват към обичайните за това пътека за бягане или тренажор. Но отивайки там, човек пропуска невероятните преимущества, които стационарното колоездене дава в сравнение с тези два познати до болка уреди.  В статията сме изброили няколко причини, които се надяваме да ви отведат до велоергометър следващия път, когато сте във фитнес залата.

Колоезденето развива мускулатурата на краката

Тъй като краката ви изграждат една от най-големите мускулни групи в цялото тяло, интензивното каране на стационарно колело е един от най-добрите начини за тяхното развиване. Ето и петте групи мускули, които са застъпени  при колоезденето:

  • четириглав бедрен мускул – този мускул се намира в предната част на бедрото и осигурява около 39% от цялостната енергия произведена при въртенето на педалите
  • седалищен мускул – най големият мускул в човешкото тяло, който поддържа стабилно хълбоците и осигурява 27% от произведената енергия
  • прасци – т.нар. стабилизатори на краката, участват с 20%
  • подколенно сухожилие – коленният сгъвач допринася с близо 10% генерирана сила
  • тазобедрен флексори – тези групи мускули помагат при повдигането на хълбоците и осигуряват 4% от въртежната енергия

 

Бързина и ефективност

Тук сме ви предложили три вида упражнения за велоергометър, които съчетават в себе си всичко нужно за една ефективна и добра като ниво на интензивност тренировка.

Първата тренировка, която предлагаме е с дължина 36 минути и се състои от три отделни сесии и два интервала, отделени за почивка и възстановяване. Започнете въртенето на педалите и карайте за около 15 минути. След това спрете и починете за 3 минути. Увеличете темпото при втората сесия, която ще продължи 10 минути, след което отново починете за 3 минути. Последната сесия завършва със силите, които са ви останали дотук. Карайте за 5 минути и прекратете.

Другите две упражнения са доста по-трудни и интензивни, но винаги може да ги пробвате, ако се чувствате във форма и искате да поспортувате сериозно. Втората група упражнения започва с много интензивно каране в продължение на 2 минути, последвано от почивка за не повече от 3 минути. Това се повтаря 8 пъти, като всяко следващо ниво на интензивност, в крайна сметка ще зависи от нивото ви на физическа подготовка, а сърдечният ви ритъм би трябвало да е на максимални стойности в края на всяка 2-минутна сесия.

А ако предпочитате да разбиете тренировката си не на минути, а на секунди, последното ни предложение е за вас. Започва се със спринт за 20 секунди и почивка за 10. Повторете 10 пъти, за да завършите  една успешна серия. След една завършена серия се почива от 3-5 минути, преди изпълнението на другите две серии.

Идеалното кардио щадящо ставите

На всички ни са известни ползите от добрата кардио тренировка. Чрез нея в организма се освобождават адреналин и ендорфин, два хормона, които със сигурност ще повишат настроението ви и ще ви накарат да се почувствате по добре от себе си. С подобряването на общото физическо състояние на тялото се намалява перспективата от развитие на сърдечни заболявания и рак. Доброто кардио също така благоприятства имунната система и подобрява така важния сън.

Едновременно се повишава работата и капацитета на белите дробове и се тренират мускулите на краката. Със стационарното колело получавате достъп до всички тези преимущества, но без натоварването върху ставите като при  пътеката за бягане. Въпреки, че е изключително добро упражнение. Бягането нанася сериозно натоварване върху ставите на краката и може да доведе до по-сериозни проблеми. Различните видове на велоергометър са идеалният вариант както за по-възрастни,  така и просто за хора със слаби колене и крака.

Коментарите са изключени.