Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Защо Анталия?

Защо Анталия е толкова популярна

Защо Анталия е толкова популярна

Основни причини да посетите Анталия- Средиземноморския скъпоценен камък на Турция

Ако сте един от многото, които се питат защо Анталия е толкова популярна, можем да изброим стотици причини. Но нека започнем с някои статистики, които доказват неговата популярност. Досега през 2019 г. 14 милиона души са посетили региона. Това е същата сума, която посещава Истанбул, най-популярната туристическа дестинация в Турция. Такова е търсенето, авиокомпаниите обмислят нови разписания на полетите за следващата година, докато се подготвят за още една рекордна година.

Нарастващата популярност се наблюдава и сред чуждестранните купувачи на жилища. Анталия, вторият най-натоварен жилищен пазар в Турция, привлича много националности. Те се интересуват от ваканционни жилища, постоянни жилища, имоти под наем, които се купуват и отдават под наем, и правят разумна инвестиция в недвижими имоти. Много чужденци, които искат да се възползват от турското гражданство чрез инвестиционна схема, също избират Анталия и процъфтяващата общност от хиляди емигранти в региона живеят тук през цялата година.

Той се класира на номер 12 в базирания в Лондон списък на Euromonitor за най-посещаваните градове в света и е четвъртата най-посещавана дестинация в Европа. Така че милиони туристи и чужденци не могат да сгрешат, като изберат да посетят и живеят там. За да бъде ясно, когато говорим за Анталия, имаме предвид целия регион, включващ главния градски център, по-малките крайбрежни курорти и вътрешните села. Покривайки по-голямата част от средиземноморското крайбрежие на Турция, нека да видим защо хората обожават региона.

Защо Анталия е толкова популярно място за почивка?

1: Лесно се стига

Повечето посетители пристигат през ултрамодерното летище, което е и най-добрият туристически въздушен център на Турция. С целогодишните глобални полети, географското му положение го прави подходящ за кратки трансфери до места като Белек, Кемер и популярните туристически плажни дестинации Лара Бийч и Коняалти. Освен това, Анталия покрива магистрала D400, минаваща от изток на запад от Турция, и е основен център за ветроходство, което улеснява достигането до там по шосе или море.

2: Анталия е с най-добрият метеорологичен климат в Турция

Като огромна страна, няколкото климатични зони на Турция се различават значително и ако искате горещи лета и меки зими, изберете Анталия. Докато януари и февруари, дъждовните месеци възпрепятстват плановете на открито, други месеци предлагат средно 300 слънчеви дни. Юли и август, най-горещите месеци, температурите достигат до средата на 40-те, което подчертава позицията му на идеалното място за почивка.

3: Анталия е с най-добрата плажна дестинация в Турция

Регионът обхваща 600 километра брегова ивица с прекрасни пясъчни плажове, скрити заливи и уединени заливи. Не просто приемайте, че това са някакви стари плажове срещу Средиземно море. В годишния преглед на най-добрите плажове в Турция на Trip Advisor, Клеопатра, Коняалти, Лара, Капутас и Патара често се класират в челната десетка. За бивши хора, които мечтаят за живот край морето, Анталия предлага много градове и села, от които да избирате.

4: Оживени сцени за пазаруване и нощен живот

И така, какво има да правите освен красивите плажове? Изобилие, включително най-добрите места за нощен живот и пазаруване в средиземноморския регион. Магазините варират от традиционни, седмични пазари за закупуване на плодове и зеленчуци, сувенири, дрехи, домакински стоки и други до големи търговски центрове, които надминават всички в Америка. По същия начин нощният живот варира от тих и спокоен до забързан, както се вижда в барове на покривни тераси, крайбрежни ресторанти и големи нощни клубове с известни диджеи.

5: Посетете туристически атракции и исторически обекти на Анталия

Живата история на Анталия е оставила следи след себе си чрез древни руини като Аспендос, Фаселис, Мира, червената кула и замък на Алания, потъналите руини на Кекова и др. Местата за посещение включват водни паркове, музеи, зелени площи, известния Аквариум и кабинков лифт до планината Тахтали. Нека не забравяме основната атракция, стария град Калейчи със своята причудлива колекция от османски къщи, стари джамии, доминираща часовникова кула и забележителната порта на Адриан.

6: Пейзажи от естествена красота

Фотографите и любителите на природата на открито обожават зашеметяващите природни чудеса, които осигуряват перфектната сцена като на пощенска картичка. Първо, водопадите са голям бизнес и включват места като горен и долен Дуден, Курсунлу и Манавгат. Каньонът Копрулу, любимо място за любителите на приключенските спортове и туристите, е побратимен с поддържащата планинска верига Таурус. Други природни забележителности включват пещерата Дамлаташ и река Дим.

7: Играйте голф в Белек

Добре, така че рядко назоваваме дроп, но известни голф играчи са играли в Белек, голф столицата на Турция. Те включват Тайгър Уудс и Барак Обама, когато Белек беше домакин на срещата на върха на Г-20. Известни имена като Ник Фалдо също са проектирали Корнелия и други курсове. Сега Белек се нарежда сред Испания и Португалия като топ дестинации за голф.

8: Разходете се по Ликийския път в Анталия

Анталия е домът на известния Ликийски път, най-дългата туристическа пътека в Турция. Покривайки цялата брегова линия, тя включва древни места и исторически обекти, датиращи от Ликийската империя. Простирайки се на 500 километра до района на Фетие, повечето хора го завършват на секции. В противен случай, за да завършите прехода наведнъж, къмпингите по пътя приемат резервации за нощувки.

Източник: сайт за почивки на Акватур

Коментарите са изключени.