Dyson Vassilias
Пловдив, България
16/06/2024

Дефиниция за фрезоване и кога се използва

Дефиниция за фрезоване и кога се използва

Какво е фрезоване

Фрезоването е процес на машинна обработка с помощта на въртящи се ножове за отстраняване на материал чрез придвижване на нож в детайла. Фрезоването обхваща голямо разнообразие от различни операции и машини, от малки отделни части до големи групови фрезови операции с тежък режим на работа. Това е един от най-широко използваните процеси за обработка на детайли по поръчка с прецизни допуски.

Фрезоването може да се извърши в различни посоки на една или повече оси, скорост на режещата глава и натиск. Това може да стане с различни машинни инструменти. Процесът на фрезоване изисква фреза, детайл, приспособление и фреза. Заготовката е парче предварително оформен материал, който е прикрепен към приспособлението, което от своя страна е монтирано върху платформа в рамките на фрезовата машина.

Фрезата е режещ инструмент с остри зъби, които също са монтирани в фрезата и се въртят с високи скорости. Чрез подаване на детайла във въртящата се фреза, материалът се изрязва от този детайл под формата на малки стружки, за да се получи желаната форма.

 

Кога се използва фрезоване на части

Фрезоването обикновено се използва за изработване на части, които не са аксиално симетрични и имат много характеристики като отвори, прорези, джобове и дори триизмерни повърхностни контури. Частите, направени изцяло чрез смилане, често съдържат компоненти, които се използват в ограничени количества, вероятно за прототипиране, като персонализирани крепежни елементи или скоби.

Друго приложение на фрезоването е производството на инструменти за други процеси. Например, триизмерните форми обикновено се фрезоват. Фрезоването също често се използва като вторичен процес за добавяне или усъвършенстване на характеристики на части, направени с друг процес. Поради високите толеранси и повърхностни покрития, които фрезоването може да осигури. Tо е идеално за добавяне на прецизни характеристики към част, чиято основна форма вече е оформена.

 

Какво е фреза

Фрезите са режещи инструменти, които обикновено се използват в фрезови машини или обработващи центрове за извършване на фрезови операции. Те премахват материал, като го преместват в машината или директно от режещата матрица.

 

Всички фрезови машини имат фреза. По време на типичен процес на фрезоване, фрезата се движи перпендикулярно на своята ос, което му позволява да отстрани материала от детайла по обиколката на фрезата.

Целта на фрезата е да отстранява материал от детайла. Фрезата не се състои от едно острие. Докато операциите по струговане със струг обикновено се извършват с режещ инструмент с едно острие, фрезите се състоят от няколко режещи ръба. Докато фрезата се върти срещу неподвижен детайл, тя изстъргва материала.

Фрезите често са изработени от твърди, здрави материали. Te могат да издържат на значителни натоварвания, без да се счупят или да се повредят по друг начин.

 

Коментарите са изключени.